x
A webáruház böngészésével elfogadja, hogy cookie-kat helyezzünk el az Ön számítógépén abból a célból, hogy elemezni tudjuk, hogyan használja honlapunkat. Hogyha nem egyezik bele, hogy cookie-kat használjunk, amikor Ön ezen az oldalon böngészik, előfordulhat, hogy weboldalunk nem fog teljes körűen működni.
Termékek Menü
Hungarian hu
English en

Candida étrendje

Candida étrendje

A candida fertőzés nem más, mint a Candida albicans gomba elszaporodása a szervezetben. A fertőzés lehet helyi és szisztémás is, előbbi esetben jellemzően egy helyen (szájüregben, hüvelyben, lábujjakon), míg utóbbi esetben, a szervezetben több helyen, elszórtan jellemző a gomba elszaporodása.

A Candida albicans egy, a környezetünkben igen gyakori gombafaj, amely egészséges emberek szervezetében is jellemzően megtalálható, betegséget mégsem okoz. A gomba elszaporodása akkor jellemző, ha az immunrendszer nem működik megfelelő módon, vagy pedig a szervezet bélflórájának egyensúlya felborul, például antibiotikumos kezelés hatására. A candida fertőzés kezelése a gyógyszeres terápia és az ezt kiegészítő étrend együttes alkalmazása esetén a legeredményesebb.

A candida fertőzés esetén javasolt étrend megvalósítása a tévhitekkel ellentétben igen egyszerűen kivitelezhető, amennyiben ismerjük, milyen alapanyagokat szükséges kerülnünk és előnyben részesítenünk a diéta során.

A candida fertőzésben javasolt étrendi alapelvek:

  • Az immunrendszer optimális működésének érdekében fogyasszunk minél több zöldséget és naponta friss gyümölcsöt is, amelyek vitaminokkal, ásványi anyagokkal és élelmi rostokkal látják el szervezetünket.
  • Kerüljük a magas cukortartalmú élelmiszereket. Ez igaz a hozzáadott cukorra is és a magas természetes cukortartalmú élelmiszerekre is, mint például a frissen préselt vagy 100%-os gyümölcslevek, aszalt gyümölcsök, lekvárok, stb.
  • A finomított lisztből készült pékáruk és kenyerek helyett válasszunk rostdús, teljes értékű gabonát tartalmazó változatokat.
  • Fogyasszunk naponta hasznos baktériumokat tartalmazó, probiotikus élelmiszereket (például joghurt).
  • Kerüljük a sarjadzó-és penészgombákat tartalmazó élelmiszereket (pl.: nemes penésszel érő sajtok, téliszalámi, stb.).
  • Csak friss, penészedéstől és romlástól mentes élelmiszereket fogyasszunk el.

A candida étrendje mellett ne feledkezzünk meg a rendszeres mozgásról és a lehetőség szerint minél több, napfényben eltöltött időről, ennek hiányában pedig külső D-vitamin pótlásról, ugyanis ezek is hozzájárulnak az immunrendszer megfelelő működéséhez. 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog