Barion Pixel
A webáruház böngészésével elfogadja, hogy cookie-kat helyezzünk el az Ön számítógépén abból a célból, hogy elemezni tudjuk, hogyan használja honlapunkat. Hogyha nem egyezik bele, hogy cookie-kat használjunk, amikor Ön ezen az oldalon böngészik, előfordulhat, hogy weboldalunk nem fog teljes körűen működni.

Citromsav

Citromsav

A citromsav egy, a szervezetben is megtalálható, az energiatermelő anyagcsere-folyamatok során termelődő vegyület. A természetben a gyümölcsökben, zöldségekben is fellelhető szerves sav, többek között ez adja azok savanykás ízét. 

Az étkezési citromsav az élelmiszer iparban savanyítószerként és antioxidánsként régóta alkalmazott adalékanyag,

A citromsav egy, a szervezetben is megtalálható, az energiatermelő anyagcsere-folyamatok során termelődő vegyület. A természetben a gyümölcsökben, zöldségekben is fellelhető szerves sav, többek között ez adja azok savanykás ízét. Legnagyobb mennyiségben a citromban, lime-ban találjuk meg, de bővelkedik benne a többi citrusféle, továbbá az alma, körte, és a bogyós gyümölcsök is.

A citromsav nagy mennyiségben, ipari szinten való előállítása az 1800-as évek végén indult el. Akkoriban még jellemzően a citrusfélékből vonták ki, és a termelésben Olaszország volt élenjáró. A biotechnológia fejlődésével azonban ma már penészgombák segítségével állítják elő. Erre leggyakrabban az Aspergillus flavus nevű penészgombát alkalmazzák, amely a kukoricából, ritkábban melaszból vagy nádcukorból nyert cukrot fermentáció során citromsavvá alakítja át.

Az étkezési citromsav egy színtelen, szagtalan, kristályos állagú só formájában kerül forgalomba.

Az élelmiszerekben való felhasználása

A citromsavat az élelmiszerek gyártásához régóta használják. Az Európai Únióban használatos E-számok szerinti kódja: E330.

Savanyúságot adó és szabályozó tulajdonsága révén előszeretettel használják föl üdítőitalok, gyümölcslevek, édességek, lekvárok, dzsemek ízesítéséhez. Emulgeáló hatását a jégkrémek gyártásakor a zsírok kiválásának megakadályozására használják föl, de a karamell kikristályosodását is gátolja.

Antioxidánsként a citromsavat gyakran alkalmazzák az élelmiszerek, például zöldség-gyümölcs készítmények színének és aromájának megőrzéséhez. Gátolja továbbá a fehérjék kicsapódását a tejkészítmények sterilezése során, és a javítja a lisztek, tészták sütési tulajdonságait is.

Tartósító hatása miatt konzervekben, befőttekben, savanyúságokban is megtalálhatjuk. A bor-és sörgyártásban is felhasználják.

Az étkezési citromsav felhasználása a konyhánkban

A citromsav nem csak az ipari élelmiszergyártásban, hanem a háziasszonyok konyhájában is jó szolgálatot tesz.

Mivel jó antioxidáns, segíthet megőrizni a zöldségek, gyümölcsök színét. A darabolt gyümölcsökre, gyümölcssalátákra szórva segít megelőzni azok nem kívánt barnulását. Emellett a lekvárok, dzsemek, befőttek, szörpök készítésekor savanyúságát kihasználhatjuk az ízlésünknek megfelelő, tökéletes ízharmónia kialakításához. Savanyító hatása miatt teához vagy hűsítő italokhoz, limonádékhoz is felhasználhatjuk.

A háztartásunkban az étkezési citromsavat nem csak a konyhában hasznosíthatjuk. Kiválóan alkalmas a konyhai kisgépek (vízforraló, kávéfőző, stb.) vízkőtelenítésére, de a konyhai, fürdőszobai felületek tisztítására is használhatjuk. Az ecethez hasonlóan jól oldja a vízkövet és a szennyeződéseket, de azzal ellentétben nincsen kellemetlen szaga. A vizet lágyítva hatékonyabbá tehető vele a mosás is, de a fémekről a rozsda leoldására is alkalmazható.

A citromsavat még kényeztető fürdősók, fürdőgolyók készítéséhez is felhasználhatjuk. 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog