Barion Pixel
A webáruház böngészésével elfogadja, hogy cookie-kat helyezzünk el az Ön számítógépén abból a célból, hogy elemezni tudjuk, hogyan használja honlapunkat. Hogyha nem egyezik bele, hogy cookie-kat használjunk, amikor Ön ezen az oldalon böngészik, előfordulhat, hogy weboldalunk nem fog teljes körűen működni.

Eritrit, eritritol

Eritrit, eritritol

Az eritrit vagy eritritol egy cukoralkohol (poliol) típusú édesítőszer, amely a gyümölcsökben (pl.: körte, dinnye, szőlő) természetes módon is előfordul. 

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) által is biztonságosnak tekintett, az élelmiszerekben való felhasználásra engedélyezett cukorpótló, E-száma az E968.

Megjelenése igen hasonló a cukoréhoz, fehér, kristályos halmazállapotú, édesítőereje azonban kisebb a cukornál, annak kb. 60-80%-a. Ebből kifolyólag a receptekben a kiszabott cukor mennyiségénél némileg többet kell belőle használni az azonos édesség eléréséhez. Mellékíze nincs, de a szájban egy enyhe hűs, mentolos érzetet kelt.

Jó sav-és hőállóság jellemzi, tehát sütésre is kiválóan alkalmas. Kristályos halmazállapota miatt kitűnően alkalmazható minden olyan receptben, ahol a cukorra az édesítő szerepén kívül a tömeg kialakítása miatt is szükség van.

Az eritrit előállítása

Az eritrit a természetben is megtalálható, gyümölcsökben (dinnye, körte, szilva), illetve fermentált (erjesztett) élelmiszerekben is, mint a sör, bor vagy a szójaszósz. Nagy mennyiségben azonban iparilag állítják elő, a glükóz, illetve szacharóz erjesztése során. Ez a folyamat hasonló a savanyított, fermentált tejkészítmények (pl.: joghurt, kefir) előállításához, baktériumok és élesztőgombák segítségével történik.

Az eritrit felhasználása

Az eritritet az 1990-es évek óta használja fel az élelmiszeripar és a gyógyszeripar is. Az édesítés mellett enyhe ízfokozó, nedvesítő és állagjavító tulajdonsága is ismert.

Megjelenését illetően nagyon hasonlít a cukorhoz. Fehér, kristályos édesítőszer, egy enyhe hűsítő, mentolos íz jellemző rá. Édesítő ereje kisebb a cukornál, annak kb. 60-80%-a. A cukorral ellentétben azonban nem karamelizálható. Fizikai tulajdonságainak köszönhetően kiválóan alkalmazható a cukor pótlására olyan élelmiszerekben, ahol nem csak édesítésre van szükség, hanem a tömeg, szerkezet kialakítására is. Otthoni használatra tökéletesen megfeleltethető a sütemények, édességek receptjeiben a cukornak, azonban az azonos édesség eléréséhez némileg többet kell belőle használni.

Mit érdemes tudni az eritritről?

Kalória-és szénhidrátmentes:

Az eritrit a szervezetben nem metabolizálódik, a vékonybélből felszívódva és a véráramba kerülve igen hamar kiürül a vesén keresztül. Ebből adódóan gyakorlatilag energiamentesnek tekinthető, azaz kalóriaértéke és szénhidráttartalma is 0.

Magas emésztőrendszeri tolerancia:

Az eritrit a vékonybélben gyorsan felszívódik, és a többi poliollal ellentétben a vastagbélbe nem jut el, így az ott található baktériumok nem erjesztik. Ennek köszönhetően az eritrit, és az azzal édesített élelmiszerek a legtöbb embernél nem okoznak emésztőrendszeri panaszokat, puffadást, hasmenést.

Cukor helyettesítésére ideális:

Mivel energiatartalma és szénhidráttartalma is nulla, az eritrit tökéletesen kiválthatja a cukrot, mézet, vagy egyéb édesítőszereket. Ha a hagyományosan cukorral készülő ételeinkben a kristálycukrot eritritre cseréljük, akkor azok elfogyasztása után kisebb mértékű vércukorszint-emelkedést tapasztalunk. 

Nem okoz fogszuvasodást:

Az eritrit – a többi poliolhoz hasonlóan – ellenáll a szájban lévő baktériumok tevékenységének, amely során a szénhidrátok lebontásával a fogzománcot károsító savak keletkeznek. 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog