Az eritrit előállítása
Az eritrit a természetben is megtalálható, gyümölcsökben (dinnye, körte, szilva), illetve fermentált (erjesztett) élelmiszerekben is, mint a sör, bor vagy a szójaszósz. Nagy mennyiségben azonban iparilag állítják elő, a glükóz, illetve szacharóz erjesztése során. Ez a folyamat hasonló a savanyított, fermentált tejkészítmények (pl.: joghurt, kefir) előállításához, baktériumok és élesztőgombák segítségével történik.
Az eritrit felhasználása
Az eritritet az 1990-es évek óta használja fel az élelmiszeripar és a gyógyszeripar is. Az édesítés mellett enyhe ízfokozó, nedvesítő és állagjavító tulajdonsága is ismert.
Megjelenését illetően nagyon hasonlít a cukorhoz. Fehér, kristályos édesítőszer, egy enyhe hűsítő, mentolos íz jellemző rá. Édesítő ereje kisebb a cukornál, annak kb. 60-80%-a. A cukorral ellentétben azonban nem karamelizálható. Fizikai tulajdonságainak köszönhetően kiválóan alkalmazható a cukor pótlására olyan élelmiszerekben, ahol nem csak édesítésre van szükség, hanem a tömeg, szerkezet kialakítására is. Otthoni használatra tökéletesen megfeleltethető a sütemények, édességek receptjeiben a cukornak, azonban az azonos édesség eléréséhez némileg többet kell belőle használni.
Mit érdemes tudni az eritritről?
Kalória-és szénhidrátmentes:
Az eritrit a szervezetben nem metabolizálódik, a vékonybélből felszívódva és a véráramba kerülve igen hamar kiürül a vesén keresztül. Ebből adódóan gyakorlatilag energiamentesnek tekinthető, azaz kalóriaértéke és szénhidráttartalma is 0.
Magas emésztőrendszeri tolerancia:
Az eritrit a vékonybélben gyorsan felszívódik, és a többi poliollal ellentétben a vastagbélbe nem jut el, így az ott található baktériumok nem erjesztik. Ennek köszönhetően az eritrit, és az azzal édesített élelmiszerek a legtöbb embernél nem okoznak emésztőrendszeri panaszokat, puffadást, hasmenést.
Cukor helyettesítésére ideális:
Mivel energiatartalma és szénhidráttartalma is nulla, az eritrit tökéletesen kiválthatja a cukrot, mézet, vagy egyéb édesítőszereket. Ha a hagyományosan cukorral készülő ételeinkben a kristálycukrot eritritre cseréljük, akkor azok elfogyasztása után kisebb mértékű vércukorszint-emelkedést tapasztalunk.
Nem okoz fogszuvasodást:
Az eritrit – a többi poliolhoz hasonlóan – ellenáll a szájban lévő baktériumok tevékenységének, amely során a szénhidrátok lebontásával a fogzománcot károsító savak keletkeznek.