A webáruház böngészésével elfogadja, hogy cookie-kat helyezzünk el az Ön számítógépén abból a célból, hogy elemezni tudjuk, hogyan használja honlapunkat. Hogyha nem egyezik bele, hogy cookie-kat használjunk, amikor Ön ezen az oldalon böngészik, előfordulhat, hogy weboldalunk nem fog teljes körűen működni. Elfogadom
Termékek Menü
Hungarian hu
English en

Eritrit, eritritol

Eritrit, eritritol

Az eritrit vagy eritritol egy cukoralkohol (poliol) típusú édesítőszer, amely a gyümölcsökben (pl.: körte, dinnye, szőlő) természetes módon is előfordul. 

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) által is biztonságosnak tekintett, az élelmiszerekben való felhasználásra engedélyezett cukorpótló, E-száma az E968.

Megjelenése igen hasonló a cukoréhoz, fehér, kristályos halmazállapotú, édesítőereje azonban kisebb a cukornál, annak kb. 60-80%-a. Ebből kifolyólag a receptekben a kiszabott cukor mennyiségénél némileg többet kell belőle használni az azonos édesség eléréséhez. Mellékíze nincs, de a szájban egy enyhe hűs, mentolos érzetet kelt.

Jó sav-és hőállóság jellemzi, tehát sütésre is kiválóan alkalmas. Kristályos halmazállapota miatt kitűnően alkalmazható minden olyan receptben, ahol a cukorra az édesítő szerepén kívül a tömeg kialakítása miatt is szükség van.

Az eritrit előállítása

Az eritrit a természetben is megtalálható, gyümölcsökben (dinnye, körte, szilva), illetve fermentált (erjesztett) élelmiszerekben is, mint a sör, bor vagy a szójaszósz. Nagy mennyiségben azonban iparilag állítják elő, a glükóz, illetve szacharóz erjesztése során. Ez a folyamat hasonló a savanyított, fermentált tejkészítmények (pl.: joghurt, kefir) előállításához, baktériumok és élesztőgombák segítségével történik.

Az eritrit felhasználása

Az eritritet az 1990-es évek óta használja fel az élelmiszeripar és a gyógyszeripar is. Az édesítés mellett enyhe ízfokozó, nedvesítő és állagjavító tulajdonsága is ismert.

Megjelenését illetően nagyon hasonlít a cukorhoz. Fehér, kristályos édesítőszer, egy enyhe hűsítő, mentolos íz jellemző rá. Édesítő ereje kisebb a cukornál, annak kb. 60-80%-a. A cukorral ellentétben azonban nem karamelizálható. Fizikai tulajdonságainak köszönhetően kiválóan alkalmazható a cukor pótlására olyan élelmiszerekben, ahol nem csak édesítésre van szükség, hanem a tömeg, szerkezet kialakítására is. Otthoni használatra tökéletesen megfeleltethető a sütemények, édességek receptjeiben a cukornak, azonban az azonos édesség eléréséhez némileg többet kell belőle használni.

Mit érdemes tudni az eritritről?

Kalória-és szénhidrátmentes:

Az eritrit a szervezetben nem metabolizálódik, a vékonybélből felszívódva és a véráramba kerülve igen hamar kiürül a vesén keresztül. Ebből adódóan gyakorlatilag energiamentesnek tekinthető, azaz kalóriaértéke és szénhidráttartalma is 0.

Magas emésztőrendszeri tolerancia:

Az eritrit a vékonybélben gyorsan felszívódik, és a többi poliollal ellentétben a vastagbélbe nem jut el, így az ott található baktériumok nem erjesztik. Ennek köszönhetően az eritrit, és az azzal édesített élelmiszerek a legtöbb embernél nem okoznak emésztőrendszeri panaszokat, puffadást, hasmenést.

Cukor helyettesítésére ideális:

Mivel energiatartalma és szénhidráttartalma is nulla, az eritrit tökéletesen kiválthatja a cukrot, mézet, vagy egyéb édesítőszereket. Ha a hagyományosan cukorral készülő ételeinkben a kristálycukrot eritritre cseréljük, akkor azok elfogyasztása után kisebb mértékű vércukorszint-emelkedést tapasztalunk. 

Nem okoz fogszuvasodást:

Az eritrit – a többi poliolhoz hasonlóan – ellenáll a szájban lévő baktériumok tevékenységének, amely során a szénhidrátok lebontásával a fogzománcot károsító savak keletkeznek. 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
VIP tagság box
100% megbízhatóság

 

 

 

 

 

 

 

G+, Twitter, PickPack

Iratkozz fel a Youtube csatornánkra!