Barion Pixel
A webáruház böngészésével elfogadja, hogy cookie-kat helyezzünk el az Ön számítógépén abból a célból, hogy elemezni tudjuk, hogyan használja honlapunkat. Hogyha nem egyezik bele, hogy cookie-kat használjunk, amikor Ön ezen az oldalon böngészik, előfordulhat, hogy weboldalunk nem fog teljes körűen működni.

Gluténmentes liszt

Egyre többen élnek gluténmentes életet egészségügyi, vagy más elvi megfontoltságból. A gluténérzékenység kialakulásáért a kalászos gabonafélékben (árpa, búza, rozs, stb.) megtalálható gliadin nevű fehérje a felelős. Gluténérzékenység mellett gluténtartalmú ételeket fogyasztani súlyos következményekkel járhat: a vékonybélen található nyálkahártya károsodhat, elpusztulhatnak a rajta lévő bélbolyhok, ezáltal a tápanyagok, vitaminok, és ásványi anyagok felszívódása is nehezebbé válhat.

A gluténmentes lisztek közül a legismertebb a kukoricaliszt, amely édeskés ízének köszönhetően jól hasznosítható gluténmentes sütemények sütésekor. A rizsliszt is nagy népszerűségnek örvend, a glutén fogyasztását kerülők között. A rizsliszt valójában finom szemcsékre őrölt rizs, amelyet sütésen-főzésen kívül sűrítéshez is hasznosíthatunk. A fehér rizsliszt, és a kukoricaliszt GI értéke (glikémiás index) azonban magas: elfogyasztásuk hirtelen, és magas vércukorszint emelkedéshez vezet. Az ebből következő nagy inzulintermelés, a vércukorszint hirtelen leeséséhez vezet, ez által újra éhesnek érezhetjük magunkat. A gluténmentes étrend azonban sok olyan gluténmentes lisztet tartalmaz, amelyek kedvezően hatnak a szervezetünkre, hosszú időre eltelítenek, könnyen használhatóak, és finomak.

Az olajos magvak, és diófélék őrleményéből készült maglisztek kiválóan használhatóak a gluténmentes sütés-főzés során, sőt akár paleo életmódba, és szénhidrátcsökkentett étrendbe is beilleszthetőek. A gluténmentes maglisztek több szempontból is rendkívül hasznosak: tartalmazzák az adott magban, vagy diófélében fellelhető értékes tápanyagokat, és magas rosttartalmúak. A legnépszerűbb gluténmentes maglisztek egyike a mandulaliszt. A mandulaliszt segít a méregtelenítésben, serkenti a fehérjeképzést, magnéziumtartalma erősíti a csontozatot, magas a B1, B2, P-vitamin, és foszfor tartalma. Készíts Szafi Reform mandulalisztből light paleo mandulás kosárkát! Recept ITT!  Sokak által kedvelt gluténmentes liszt a szezámmagliszt, amely a hidegen préselt szezámmag őrleménye. Magas a kalcium, vas, kálium, mangán, és szeléntartalma. Sok folyadékot képes felvenni, ezért sűrítésre is kiválóan alkalmas. A magas E-vitamin tartalmú, gluténmentes tökmagliszt magas fehérjetartalommal rendelkezik, és ízletes gluténmentes aprósüteményt lehet belőle sütni. (RECEPT ITT!) Ez csupán néhány volt a rengeteg gluténmentes magliszt közül, de írhattunk volna a lenmaglisztről, a gesztenyelisztről, vagy a máklisztről is. Gluténmentes magőrleményeket, és magliszteket ITT vásárolhattok! 

Gluténmentes lisztek a különböző álgabonákból készült lisztek is. A pszeudocereáliák növényrendszertanilag nem tartoznak a gabonafélékhez, tehát a belőlük készült őrlemények, lisztek jól beilleszthetőek gluténmentes étrendbe. Ilyen álgabona pl. a hajdina, amely sok Szafi Free gluténmentes lisztkeverék alapja. Ennek okáról itt olvashattok bővebben! A kölesliszt is álgabona, és méltó részét képezheti (nem csak a gluténmentes) a változatos étrendnek. A kölesliszt B-vitaminban gazdag, fontos magnéziumforrás, kiváló antioxidáns, valamint remek növényi fehérjeforrás. További álgabonákból készült gluténmentes liszt a quinoa liszt, és az amaránt liszt is. Fogyasztásukat követően, lassan kerülnek be a véráramba, nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet.

A gluténmentes lisztek használatába könnyen bele lehet jönni, csupán ismerni kell hozzá néhány kulcsfontosságú dolgot. Az egyik alapvető tudnivaló, hogy a tökéletes sütemény/kenyér/száraztészta/péksütemény tészta titka a sikér, azaz, a glutén. A gluténtól lesznek a tészták rugalmas állagúak. A gluténérzékenyeknek tehát fejtörést okozhat, hogy a gluténmentes lisztekből hogyan készítsenek ízletes, szép gluténmentes pékárukat, kenyeret, stb. A glutén pótlására is van azonban megoldás! A gluténmentes lisztekhez számos gluténmentes sikérhelyettesítőt adhatunk, mint pl. Szafi Reform útifű maghéjat, tápióka keményítőt, vagy akár chia magot. Nem szükséges azonban külön megvásárolni mindent, hogy könnyen használható gluténmentes lisztkeveréket készíthessünk magunknak! ITT és ITT megvásárolhatjátok készen a garantáltan gluténmentes lisztkeverékeket!   

A Szafi Reform, és Szafi Free gluténmentes lisztekkel, és lisztkeverékekkel, a gluténérzékenyek újra élvezhetik a frissen sült kenyér, és pékáru ízét, a puha palacsinta, és a levegős piskóta édes zamatát, többé nem kell hiányolniuk a nokedlit a pörkölt mellől, a lángost a strandról, a kürtöskalácsot a karácsonyi vásáron, a mellékízmentes tortát szülinapozáskor!  

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog