A webáruház böngészésével elfogadja, hogy cookie-kat helyezzünk el az Ön számítógépén abból a célból, hogy elemezni tudjuk, hogyan használja honlapunkat. Hogyha nem egyezik bele, hogy cookie-kat használjunk, amikor Ön ezen az oldalon böngészik, előfordulhat, hogy weboldalunk nem fog teljes körűen működni.
Termékek Menü
Hungarian hu
English en
Ön itt jár: > >

Hajdinaliszt

Hajdinaliszt

hajdina, vagy más néven pohánka egy, a keserűfű félék családjába tartozó, kétszikű növény. Hazánkban a XV. század óta ismert növény, amely egykor a magyar konyha elterjedt alapanyaga volt. 

A hajdina, és az abból őrölt hajdinaliszt természeténél fogva gluténmentes, ezért a gluténérzékenyek étrendjének is szerves részét képezheti. 

A hajdinát  hazánkban egykor hétköznapi alapanyagként ismerték, azonban fogyasztását szép lassan kiszorította a kenyérgabonák népszerűségének terjedése. A 80-as évektől, a reform táplálkozás hívei kezdték el újra felfedezni ezt a növényt, és ma nem csak a bioboltokban, reformüzletekben, de egyre több hagyományos boltban is megtalálhatjuk.

A hajdina nem csak a mag formájában fogyasztható. Készítenek belőle lisztet is, ami több ország hagyományos konyhájában is fontos szerepet tölt be. Hajdinlisztből készül a francia hajdinapalacsinta, a galette, és az oroszok népszerű blinije. A hajdinalisztet más lisztekkel keverve kenyérfélékhez, pékárukhoz lehet használni, valamint ételek sűrítésére is alkalmas. A hajdinaliszt sikér tartalma alacsony, ezért nem süthető belőle magas, duzzadt, puha, levegős belű kenyér, csak ha más lisztekkel, őrleményekkel keverjük. Önmagában a hajdinalisztből inkább vékony – palacsintaszerű – vagy pászka formájú kenyeret, illetve tésztát készíthetünk.

A hajdinalisztnek van egy jellegzetes íze, amelyet leginkább érdesnek, földes jellegű íznek lehetne jellemezni.

A hajdina és a belőle készült liszt élelmi rostokban gazdag, így a kiegyensúlyozott étrend méltó részét képezheti. Gluténmentes alapanyag, így a gluténérzékenyek étrendjébe is beilleszthető, helyettesítheti a gluténtartalmú gabonaféléket a sütés-főzés során, illetve mag formájában köretként is kiváló. Azonban nem csak a gluténérzékenyeknek érdemes kipróbálni, magas rosttartalma miatt jó alternatívája lehet a finomított liszteknek, mindenki számára.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog