Barion Pixel
A webáruház böngészésével elfogadja, hogy cookie-kat helyezzünk el az Ön számítógépén abból a célból, hogy elemezni tudjuk, hogyan használja honlapunkat. Hogyha nem egyezik bele, hogy cookie-kat használjunk, amikor Ön ezen az oldalon böngészik, előfordulhat, hogy weboldalunk nem fog teljes körűen működni.

Japán Matcha zöldtea por

A tea az emberiség egyik legrégebbi és legkedveltebb itala. A világ szinte minden pontján isszák, és számtalan formában jelenik meg: van, aki a reggeli ébredéshez kortyolja, mások a délutáni pihenéshez vagy egy hideg téli estén a felmelegedéshez választják.

Sok országban a teázás szigorú rituálé, máshol egyszerűen a mindennapok megszokott része. A különböző teafajták hosszú utat tettek meg, amíg eljutottak eredeti termőhelyükről Európába, és mára mindenki találhat köztük olyat, ami illik az ízléséhez és életmódjához.

A zöld tea különösen sok kedvező tulajdonsággal bír. Antioxidáns-tartalma révén hozzájárulhat a szervezet védekezőrendszerének támogatásához, antibakteriális hatása miatt segíthet a szájhigiénia megőrzésében, és alacsonyabb koffeintartalma miatt kíméletesebb élénkítő hatással bír, mint a fekete tea vagy a kávé. Van azonban a zöld teának egy különleges változata, amely jóval koncentráltabb tápanyag- és antioxidáns-tartalommal rendelkezik: ez a matcha por.

Vegán matcha poros kakaó és matcha latte RECEPT ITT!

A matcha eredete és készítése

A matcha tea gyökerei Japánhoz és Kínához nyúlnak vissza, de a legszorosabban a japán teaceremóniákhoz kapcsolódik. A teacserjéket betakarítás előtt néhány héttel árnyékolják, hogy lassítsák a növekedést és növeljék a levelek klorofill- és aminosav-tartalmát. A leszedett leveleket gőzölik, majd megszárítják, végül finom, selymes porrá őrlik speciális malmokban.

A hagyományos zöld teával ellentétben, ahol a leveleket csak leforrázzuk és leszűrjük, a matcha esetében a teljes levelet elfogyasztjuk. Ez azt jelenti, hogy minden benne lévő tápanyag – antioxidánsok, vitaminok, ásványi anyagok, rostok – közvetlenül a szervezetbe jut. Ennek köszönhető a matcha intenzívebb hatása és magasabb tápértéke.

Miért különleges a matcha?

A porrá őrölt tealevél akár 137-szer több antioxidánst tartalmazhat, mint a hagyományos zöld tea.

Jelentős mennyiségű polifenolt is rejt, amelyek a kutatások szerint segíthetnek a szív- és érrendszeri betegségek, valamint bizonyos daganatos elváltozások kockázatának csökkentésében. Emellett ásványi anyagokban és vitaminokban is gazdag: A-, C-, E-vitamin, valamint kálium, kalcium, magnézium és vas található benne.

Egyik különleges összetevője az L-theanin nevű aminosav. Ez az anyag nemcsak az enyhén édeskés, lágy ízért felel, hanem segít az ellazulásban is. Érdekesség, hogy a matcha koffeintartalma magasabb, mint a hagyományos zöld teáé – egy csészényi ital akár háromszor annyi koffeint is tartalmazhat, mint egy átlagos zöld tea –, mégis kiegyensúlyozott, hosszan tartó éberséget biztosít. Ez az L-theanin és a koffein együttműködésének köszönhető: előbbi lassítja a koffein felszívódását, így elmarad a hirtelen energialöket és az azt követő „zuhanás”, amit a kávé okozhat.

Hatások a szervezetre

A matcha rendszeres fogyasztása többféle módon támogathatja a szervezet működését. Az antioxidánsok hozzájárulhatnak a sejtek védelméhez az oxidatív stressz ellen, ezáltal lassíthatják az öregedési folyamatokat. Az L-theanin nyugtató hatása csökkentheti a stresszérzetet, miközben az éberség megmarad, ami különösen hasznos lehet vizsgaidőszakban vagy szellemi megterhelés alatt.

A polifenolok a vérnyomás szabályozásában és a vércukorszint stabilizálásában is szerepet játszhatnak, a rostok pedig segíthetik az emésztési folyamatokat. Mivel a teljes levelet elfogyasztjuk, a rostbevitel magasabb, mint más teafajták esetében, ami hosszabb távon is támogathatja az anyagcserét.

Felhasználási lehetőségek a konyhában

Bár a matcha hagyományos elkészítése és fogyasztása különleges élményt nyújt, ma már számtalan formában találkozhatunk vele. A jellegzetes smaragdzöld szín nemcsak esztétikus, hanem az ételekben is egyedi megjelenést kölcsönöz.

A legegyszerűbb felhasználási mód a forró ital készítése. Ehhez a port vízzel vagy tejjel – akár növényi tejjel – keverik el, gyakran bambusz habverő segítségével, hogy selymes, habos állagot kapjon. Ezen kívül a matcha kiváló alapanyag turmixokhoz, smoothie-khoz, fehérjeturmixokhoz, ahol nemcsak ízt, hanem extra tápértéket is ad.

A gasztronómiában a cukrászok és séfek előszeretettel használják sütemények, kekszek, muffinok, krémek és fagylaltok színezésére és ízesítésére. Sós ételekben is működik: krémlevesek, mártogatósok, salátaöntetek vagy akár házi készítésű tészták ízesítésére is alkalmas.

Szafi Reform japán matcha zöldtea por

Kosárba

Kiknek ajánlott?

A matcha ideális választás lehet azoknak, akik a kávé pörgő hatását nem kedvelik, de szeretnék élvezni a hosszan tartó éberséget. Különösen ajánlott szellemi munkát végzőknek, tanulóknak, sportolóknak, valamint mindazoknak, akik szeretnék étrendjüket antioxidánsokban gazdagítani.

Mivel a matcha a teljes levelet tartalmazza, a tápanyagbevitel is magasabb, így a mindennapi étrend értékes része lehet. A rostok és polifenolok miatt az emésztést és az anyagcserét is támogathatja, így az egészségtudatos életmód részeként is érdemes fogyasztani.

 
Tartalomhoz tartozó címkék: blog