Manapság óriási kihívás 100%-ban hozzáadott cukortól mentesen étkezni, hiszen valamilyen formában (kristályos/por állagban, vagy szirup formájában) a legtöbb feldolgozott élelmiszerben fellelhető a cukor. A cukorfogyasztással kapcsolatban nagyon sok, egymással ellentmondó információhoz juthatunk, ezért ezt a rövid áttekintést informálódás céljából hasznos elolvasni mindenkinek.
A nádcukor, a répacukor, a tejcukor, és a gyümölcscukor (fruktóz) mind tartalmaznak természetes cukrot. Ezek mind mono-, és diszacharidok, amelyeket a szervezetünk glükózzá alakít. A glükóz rendkívül fontos a testünk energiaellátottsága szempontjából. A cukor szénhidrát, szénhidrátokra pedig szüksége van a szervezetünknek, azonban a finomított cukor több dolog miatt káros számunkra. Itt fontos megemlíteni, hogy a cukor, nem a szénhidrát egyik szinonimája, hanem a szénhidrátok egyik formája. A szénhidrátokat két csoportba oszthatjuk: egyszerű, és összetett szénhidrátok. A nem természetesen előforduló, hanem mesterségesen előállított, finomított cukrok, az egyszerű szénhidrátok közé tartoznak. Az egyszerű szénhidrátokra jellemző, hogy gyorsan megemelik a vércukorszintet, amely ismét nagyon gyorsan le is esik. Ha rendszeresen fogyasztunk magas cukortartalmú ételeket, ez a vércukorszint ingadozás kedvezőtlenül hat ránk. Az összetett szénhidrátok közé tartoznak a természetes módon előforduló cukrok, ill. azok az élelmiszerek, amelyekbe természetes formában kerülnek bele a nem mesterségesen előállított cukrok. Ezekre jellemző, hogy lassabban szívódnak fel, így nem okoznak hirtelen vércukorszint ingadozást, hosszú időre eltelítenek, és jóval hosszabb időre látnak el energiával. A természetesen előforduló cukrokat tartalmazó élelmiszerekben megtalálható rostoknak köszönhető a lassabb felszívódás. A rostok, mellett vitaminok, és ásványi anyagok is megtalálhatóak ezekben az élelmiszerekben (pl. gyümölcsök). Így, ha elfogyasztunk egy egész gyümölcsöt, abban nem csak a fruktóz van, hanem a rostok ásványi anyagok, és a vitaminok is. Így komplexen jóval kedvezőbb hatással van ránk a fruktóz, mint kivont formájában.
Sokakban felmerül a kérdés, hogy akkor milyen cukoralternatíva fogyasztása javasolt? Sok reform recept a cukor helyett valamilyen növényi szirupot (juharszirup, datolyaszirup, agavé), vagy kókuszvirág cukrot használ. Ezek az alapanyagok előnyösebbek abból a szempontból, hogy nem mennek át annyi feldolgozáson, mint a hagyományos fehér cukor, azonban, ezeket is csak mértékkel érdemes fogyasztani. A különböző szirupok kedvező hatásairól ITT OLVASHATTOK!
Akik szeretnének 100%-ban természetes, növényi alapú édesítőszert, cukoralternatívát fogyasztani, olyat, amit még cukoralkoholra érzékenyek is ehetnek, azoknak ajánljuk a Szafi Free ötszörös erősségű kókuszvirág cukor fogyasztását! A legérzékenyebbeknek, és, a kisgyermekeknek sem okoz hasfájást, puffadást, paleo, és vegán életmódba is beilleszthető! Szénhidrátértéke 80%-kal kevesebb, mint a sima kókuszvirág cukoré. A Szafi Free ötszörös erősségű kókuszvirág cukorról ITT OLVASHATTOK bővebben!
Azonban, azoknak, akiknek fontos, hogy a hozzáadott édesítőszerek, cukoralternatívák a lehető legkevesebb kalóriát tartalmazzanak, ill. a készétel kalóriamennyiségén se emeljenek, érdemes inkább a stevia, és eritrit alapú Szafi Reform négyszeres erejű édesítőszert fogyasztani. A szénhidrátcsökkentett étrendet előnyben részesítők is bátran fogyaszthatják, hiszen 0 kcal-os, és 0 g felszívódó ch-t tartalmaz. Azoknak, akiknek a poliolok emésztése nem okoz problémát, ill. vércukorszint problémájuk van, bátran próbálják ki az ITT KAPHATÓ Szafi Reform négyszeres erősségű édesítőszert!
A cukorfogyasztást érdemes mérsékelni, a kristálycukrot a fent említett cukorpótlókkal helyettesíteni. A Szafi Free ötszörös, és Szafi Reform négyszeres erősségű édesítőszerekkel bátran lehet sütni-főzni, kávéba, vagy teába tenni, használhatjuk őket öntetekhez, szószokhoz, lekvárokhoz is.