A webáruház böngészésével elfogadja, hogy cookie-kat helyezzünk el az Ön számítógépén abból a célból, hogy elemezni tudjuk, hogyan használja honlapunkat. Hogyha nem egyezik bele, hogy cookie-kat használjunk, amikor Ön ezen az oldalon böngészik, előfordulhat, hogy weboldalunk nem fog teljes körűen működni.

Karobpor

Karobpor
A karobpor a szentjánoskenyérfa terméséből előállított, a kakaó pótlására is használható termék. A reform életmódot követők körében népszerű ízesítőanyag.

A karobpor a szentjánoskenyérfa (latin nevén Ceratonia siliqua) terméséből előállított termék. A szentjánoskenyérfa egy hüvelyes növény, ami a pillangósvirágúak családjába tartozik – így rokona a földimogyorónak és a babféléknek is. A fa a mediterrán éghajlaton őshonos, termését szentjánoskenyérnek nevezik. Ezt a nevét onnan kapta, hogy a legenda szerint Keresztelő Szent János sivatagi bolyongásai során az éhhalál elkerülése érdekében ennek a fának a szárított termését ette.

A kb. 20 cm hosszú, barna hüvelytermést szárítják, pörkölik, majd megőrlik, így készítik a karobport. Érdekesség, hogy a termés őrlésével készül a szentjánoskenyér-liszt néven ismert,  természetes élelmiszeri pari adalékanyag is (E410 az E-számok szerinti besorolása), amit sűrítésre, térfogatnövelőként, stabilizátorként használnak. 

Karobpor a konyhánkban

A karobpor egy édeskés ízű, barna színű, a kakaóhoz hasonló aromájú őrlemény. Ezen tulajdonságainál fogva gyakran alkalmazzák a kakaópor helyettesítésére, kiváltására. A karobpor felhasználható sütemények, turmixok, pudingok, krémek, de a csokoládét helyettesítő termékek készítésére is.

Az ételekben, receptekben a karobpor 1:1 arányban alkalmazható a kakaópor helyettesítésére.

A karobpor kalóriatartalma kb. 220 kcal / 100g. Szénhidráttartalma 80-90g 100g-ban, aminek felét természetes cukortartalma teszi ki, ennek köszönhető az édeskés íze is. A karobpor a szénhidrátokkal ellentétben mérsékelt mennyiségű fehérjét, 4-5g /100g-ot tartalmaz, zsírtartalma pedig igen alacsony, kb. 1 g 100g-ban.

A karob igen magas rosttartalommal rendelkezik, közel 40g/100g élelmi rostot tartalmaz.

A karob egyik fontos tulajdonsága, ami miatt a kakaó helyettesítésére használják, az a koffeinmentessége. Míg a kakaó tartalmaz koffeint és teobromint is, addig a karobpor természeténél fogva mentes ezektől. Ennek a koffeinre kifejezetten érzékeny személyek esetében lehet kiemelt szerepe.

A karobpor gluténmentes alapanyag, így gluténérzékenyek étrendjébe is tökéletesen beilleszthető. 

A karobpor alkalmazása megfelelő alternatíva lehet azok számára, akik allergia vagy intolerancia miatt nem fogyaszthatnak csokoládét vagy kakaót. A kakaóbab fehérjéire való valódi allergia ritka, azonban a csokoládé a hisztaminra érzékenyek körében tüneteket válthat ki. A hisztamin intoleranciában szenvedők és kakaóallergiások kénytelenek az étrendjükben kerülni a csokoládét és magas kakaótartalmú termékeket, amelyek pótlásában segíthet a karobporral készült alternatíva.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog