Hogyan készül a kókusztejpor?
A kókusztejpor legfőbb alapanyaga a friss kókuszdió húsából előállított kókusztej. A kókusztejpor gyártása során a kókusztejből kivonják annak víztartalmát, így egy koncentrált, por állagú terméket kapunk. Ehhez a megfelelő oldódás, a csomósodás gátlása és egyéb, érzékszervi tulajdonságok biztosítása érdekében jellemzően plusz anyagokat adnak, mint amilyenek a tápiókából nyert szirup, az emulgeáló anyagok vagy a csomósodást gátlók.
Az így kapott kókusztejpor egy erősen kókuszos ízű és aromájú, koncentrált kókuszkészítmény, amely tökéletesen alkalmas a friss kókusztej helyettesítésére. Vízzel feloldva, azaz visszahidratálva bármikor gyorsan és praktikusan készíthetünk belőle kókusztejet.
A kókusztejpor szerepe a táplálkozásunkban
A kókusztej alternatívát jelenthet azok számára, akik tejfehérje-allergia vagy vegetáriánus, vegán táplálkozásuk miatt nem fogyasztanak tejet, hiszen tejfehérje, laktóz és állati eredetű összetevőktől is mentes. A kókusztejet azonban különleges, kókuszos íze miatt még azoknak is érdemes kipróbálni, akik vegyes táplálkozást folytatnak.
A kókusztejpor igazi mentsvár lehet azok számára, akik rendszeresen fogyasztanak kókusztejet, azonban annak szállítása, tárolása problémást jelent számukra. A praktikus, könnyen szállítható, por állagú termékből bármikor, pillanatok alatt készíthetünk kókusztejet, víz hozzáadásával.
Fontos felhívni arra a figyelmet, hogy egyes gyártók a kókusztejporhoz tejszármazékot is tartalmazó összetevőket adhatnak, ami problémát okozhat az arra érzékenyek vagy állati eredetű termékeket meggyőződésük miatt nem fogyasztók esetében. Vásárlás előtt ezért mindig tájékozódjunk a termék csomagolásán az összetevők listájáról!
A kókusztejport a gyártó utasításainak megfelelően hígítva a hagyományos kókusztejnek megfelelő italt kaphatunk, vagy pedig igényünknek megfelelő sűrűségű verziót készíthetünk, a hozzáadott víz mennyiségének változtatásával.
A kókusztejpor felhasználása
A kókusztejpor széleskörűen felhasználható a konyhánkban. Víz hozzáadásával készíthetünk belőle kókusztejet, amelyet a hagyományos verziónak megfelelően alkalmazhatunk ételeink, italaink elkészítéséhez. Emellett a kókusztejport adhatjuk az ételekhez közvetlenül, por formájában is.
A kókuszos ízvilág kifejezetten illik az ázsiai konyha fogásaihoz, ezeken a területeken előszeretettel alkalmazzák is a gasztronómiában. Ugyanakkor hagyományos ételeinket is feldobhatjuk, ha tej vagy víz helyett kókusztejet adunk hozzájuk. Érdemes kísérletezni, mivel igen különleges ízeket kaphatunk így.
A kókusztej tökéletesen passzol az édességekhez is, különösképp a csokoládés és a déli gyümölcsös süteményekhez, kekszekhez, desszertkrémekhez.
A kókusztejpor kifejezetten jó szolgálatot tesz utazáskor, túrázáskor, amikor nem tudunk magunkkal folyadékot vinni, vagy ha kifejezetten rohanó napokat élünk. Ilyenkor a kókusztejpor segítségével előre elkészíthetjük magunknak a kedvenc kókusztejes italunk alapját, amit praktikusan szállíthatunk magunkkal. Instant kávéval, natúr kakaóporral készíthetünk belőle kávéalapot, instant kakaóital alapot is.