Hogyan kezdjük neki a Paleo táplálkozásnak?
PALEO TERMÉKEK, PALEOLIT TERMÉKEK
Valószínűleg sokan hallottatok már a paleolit, paleo táplálkozásról, hiszen napjainkban egyre többször találkozhatunk vele, gyakran lehet olvasni róla.
A paleo, paleolit szemlélet szerint a civilizációs betegségek, például az elhízás, szív- és érrendszeri betegségek, autoimmun betegségek,reflux, oka a nyugati táplálkozás, a mozgásszegény életmód és a D-vitamin hiány.
Szendi Gábor: Paleolit táplálkozás kezdőknek című könyvében lépésről lépésre megmutatja, hogy az emberi szervezet hogyan alkalmazkodott a ma paleo, paleolit táplálkozásnak nevezett étrendhez, és rávilágít arra, hogy a nyugati táplálkozás mely elemei felelősek a civilizációs betegségek kialakulásáért.
A természeti népeknél nem fordulnak elő ezek a betegségek, mert nem fogyasztanak gabonát, hüvelyeseket, tejtermékeket, és finomított szénhidrátokat.
Ha egészségünk megőrzése érdekében, vagy visszanyerése okán a paleolit táplálkozás, paleo diéta mellet döntünk, akkor a következő tápanyagokat ki kell hagynunk étrendünkből:
- gabonafélék,
- burgonya,
- tej és tejtermékek,
- Hüvelyesek
- kukorica,
- rizs,
A gabonával több táplálkozási probléma is van:
- Finomított szénhidrátot állítanak elő belőle, ami a civilizációs betegségek fő oka. A keményítő mellett tartalmaz glutént, ópiátokat, lektint…
Glutén és gyorsan felszívódó szénhidrátok
A glutén csak a gabonafélékben található fehérje, amelyet az emberi szervezet nem képes megfelelően feldolgozni. Az ember évmilliókig nem fogyasztott gabonát.
A glutén egy fehérjekomplex, ami megtalálható a búzában, árpában, rozsban.
A glutént tartalmazó gabonák és lisztek a tápanyag felszívódását gátló anyagokat tartalmaznak és károsítják a bélfalakat. Nagy eséllyel káros autoimmun választ provokálnak azzal, hogy idegen fehérjék jutnak a véráramba a bélfalon keresztül.
A glutén érzékenységet okozó gének, bármikor, életünk bármely szakaszában aktiválódhatnak.
Nem a zsírok, hanem a gyorsan felszívódó finomított szénhidrátok (magas glikémiás index) okozzák a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, mivel nagy megterhelést jelentenek a hasnyálmirigy számára.
Kerülendő gabonafélék: Búza, kukorica, rizs, rozs, árpa …
Milyen PALEO TERMÉKET fogyasszunk a gabona helyettesítésére PALEO TÁPLÁLKOZÁS esetén?
Paleo lisztek, paleolit lisztkeverékek:
- Paleo Lenmagliszt,
- Paleo Kókuszliszt,
- Paleolit útifűmaghéj liszt,
- Szafi Reform Paleo Süteményliszt és Sütőliszt (Csak folyadékot kell hozzáadni!)
- Paleo Szezámliszt,
- Paleo Mandulaliszt,
- Paleo Gesztenyeliszt,
- Paleolit mákliszt,
- Paleo Amarántliszt,
- Paleo Törökmogyoró liszt,
- Paleo Nyílgyökér liszt
A paleo lisztek, és paleolit lisztkeverékek használhatók gluténmentes étrendben, lisztérzékenyek is fogyaszthatják őket. Használhatók a paleo táplálkozást követők számára.
A burgonya rengeteg szénhidrátot tartalmaz
Mivel a burgonya glikémiás indexe a legmagasabb a szénhidrátok közül, ezért nagyban segíti a szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, metabolikus szindróma, rák kialakulását.
Mit fogyasszunk a PALEO TÁPLÁLKOZÁS esetén keményítőtartalmú burgonyafélék helyett?
- pl. articsóka, spárga, karfiol, brokkoli, kelbimbó, kelkáposzta, padlizsán….
A tej és tejtermékek tiltólistásak a Paleo étrendben
Felnőtt korra a tejcukor lebontásához szükséges enzim, a laktóz lebontó enzim inaktiválódik. A tej az egyik leggyakoribb táplálék ami allergiát válthat ki. Rendszeres fogyasztása fokozza az inzulinrezisztenciát, azaz súlyosbítja a metabolikus szindrómát. Egy országban annál gyakrabban fellelhető az I-es típusú cukorbetegség előfordulása, minél több tejet fogyasztanak.
Mit fogyasszunk a TEJ és TEJTERMÉKEK helyett a PALEO TÁPLÁLKOZÁS során?
Paleo, paleolit tejtermék helyettesítők:
- Kókusztej,
- Kókuszkrém,
- Kókusztejpor,
- TOTU tojástúró,
- növényi termékek tej helyettesítésére
- Cocomas kókuszvíz
Paleolit táplálkozás esetén a tejtermékek fogyasztása kerülendő.
A tej helyettesítő növényi termékeket otthon is elkészíthetjük magunknak, a Növényi tej készítővel palaeo, paleolit alapanyagokból.
A cukor tilos a Paleo diétában
A finomított cukor fogyasztása, a cukor gyors felszívódásával jár. A nagy mennyiségű cukor túlstimulálja a hasnyálmirigy működését, így hirtelen megnő az inzulin termelése.
Mit használjunk a CUKOR HELYETTESÍTÉSÉRE a PALEO ÉTREND követése esetén?
A paleolit táplálkozás során a finomított cukrok használata sem megengedett.
Ezért természetes édesítőket használhatunk a paleo diétához, paleolit táplálkozáshoz.
Paleo, paleolit cukorhelyettesítők:
- Eritrit,
- Xilit,
- Bio Agavé szirup,
- Bio Datolya szirup,
- Dia-Wellness Cukorhelyettesítő 1:4
Zsírok, olajok a Paleo diétában
A koleszterinteória óriási tévedés, hiszen a koleszterin nem oka a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek, és az infarktusnak.
Megfigyelések, statisztikák alapján minél több növényi olajat, transzzsírt fogyasztunk, annál nagyobb a kockázata a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek.
A növényi olajok hő hatására lebomlanak és mérgező anyagok szabadulnak fel.
Mit használjuk a ZSÍROK, OLAJOK HELYETTESÍTÉSÉRE a PALEO TÁPLÁLKOZÁS esetén?
Paleo olajok, Paleolit olajok
- Paleo Kókuszolaj,
- Paleo Szezámolaj,
- Paleo Lenmagolaj,
- Paleo Mandulaolaj,
- Paleo Mákolaj,
- Paleo Ligetszépeolaj,
- Paleo salátaolaj,
- Paleo Dió olaj,
- Paleo olaj,
- Paleo Avokádó olaj,
Paleolit táplálkozás során a növényi zsírok, olajok fogyasztása, felhasználása kerülendő. Ezek helyettesítésére kiválóan alkalmasak a Paleolit zsírok, paleo olajok.
A cikk Szendi Gábor: Paleolit táplálkozás kezdőknek és Szendi Gábor – Mezei Elmira: Paleolit szakácskönyv című könyvének felhasználásával született.