Barion Pixel
A webáruház böngészésével elfogadja, hogy cookie-kat helyezzünk el az Ön számítógépén abból a célból, hogy elemezni tudjuk, hogyan használja honlapunkat. Hogyha nem egyezik bele, hogy cookie-kat használjunk, amikor Ön ezen az oldalon böngészik, előfordulhat, hogy weboldalunk nem fog teljes körűen működni.

Gluténmentes lisztkeverék lángoshoz

Gluténmentes lisztkeverék lángoshoz

A lángos igazi kuriózum: a külföldiek számára kötelező kóstolnivaló, a magyar emberek számára pedig kötelező ebéd legalább néhány nyári napon! És ennek akkor is így kell lennie, ha gluténérzékeny vagy, és akkor is, ha odafigyelsz arra, mennyi szénhidrátot fogyasztasz!

Ha nyár, akkor lángos

Javában tart a nyár, a jó idő könnyen kicsal mindenkit a kertbe, a strandokra, a vízpartra. És ha valami, akkor a lángos dukál ehhez a hangulathoz. Biztos te is látod lelki szemeid előtt a rekkenő hőségben lángost majszoló strandolókat, és nem kizárt, hogy te is egy csapásra megkívánod a strandkaják legismertebb képviselőjét.

És itt álljunk meg egy szóra! Nincs az kőbe vésve, hogy csak a strandon lehet lángost enni! Semmi sem tiltja, hogy otthon is elkészítsd ezt az igazán magyar finomságot! Sőt, adott esetben jobb is, ha te magad készíted el a lángost, hiszen így pontosan tudni fogod, hogy mi kerül bele. Könnyen összeállíthatod úgy, hogy illeszkedjen az étrendedbe!

 

 

A lángos

De még mielőtt elmerülnénk a különböző lángosok készítésének témájában, érdemes pár szót szólni a magyar konyha hagyományos, lágy kelt tésztából készülő csodájáról!

A lángos lényegében egy sült lepény. Bizonyos források szerint más ételekkel együtt a török hódoltság idején került be a magyar konyhába, de olyan feltételezésekkel is találkozni, hogy egészen az ókori Rómáig visszanyúlik a lángosok története.

Egy biztos: messzeföldön híres ételről van szó. Ligaya Mishan ételkritikus a New York Times-ban írt róla. A lángost a „nyár ízének” nevezte, és azt vallotta, külföldiként Magyarországon járva kár kihagyni a kóstolását.

 

 

Szafi Free gluténmentes lángos lisztkeverék

Sokak szívfájdalma, hogy csak ritkán találni olyan büféket, ahol gluténmentes, tejmentes (laktózmentes), tojásmentes, vagy esetleg vegán lángost is lehet kapni. Az is az otthoni lángossütés mellett szóló érv, hogy magadnak össze tudsz állítani mentes lángost is.

A Szafi Free lángos lisztkeverékkel gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, maglisztmentes, élesztőmentes, vegán lángost készíthetsz magadnak. A lisztkeverék segítségével egyszerűen készíthetsz házilag élesztő, tojás és tej felhasználása nélkül gluténmentes lángost, amit vegánként is beilleszthetsz az étrendedbe.

2 adag elkészítéséhez 140 gramm Szafi Free Lángos lisztkeverékre lesz szükséged, továbbá 20 gramm frissen facsart citromlére, 100 gramm langyos vízre és kókuszolajra.

 

  • Kezdd el felforrósítani a kókuszolajat!

  • Aztán gyúrd össze a hozzávalókat, és hagyd őket pihenni 10 percig! A tésztának lágynak kell lennie, és pihentetés után könnyen kezelhetővé is válik.

  • A pihentetés után lisztes felületen gyúrd át a tésztát, és oszd két részre!

  • Olajos kézzel és olajos munkafelületen alakíts ki 16 centis körlapokat! 

  • Végül nincs más hátra, mint a felforrósított kókuszolajban oldalanként 4-5 percig sütni.

  • Érdemes törlőpapírra kiszedni, és letörölni róla az olajat.

  • A tálalása már rajtad múlik: jöhet a növényi tejföl, a növényi sajt meg a többi finomság!

 

Persze nem ez az egyetlen hozzátartozó recept! A Szafi Receptek Blogon további receptek találhatsz, például a zsírszegény változat elkészítési módját!

És a lisztkeverék változatosan felhasználható, nem muszáj csak lángosban gondolkoznod! Nézz szét a többi recept között, amelyek hozzávalói között ott találod a Szafi Free Lángos lisztkeveréket: kattints ide!

 

 

Szafi Reform gluténmentes csökkentett szénhidrát-tartalmú lángos lisztkeverék

Ha pedig csökkentett szénhidrát-tartalmú, paleo lángost szeretnél készíteni, akkor a Szafi Reform gluténmentes csökkentett szénhidrát-tartalmú lángos lisztkeverékre lesz szükséged! Az ezzel a lisztkeverékkel készített lángos szénhidrát-tartalma minimum 30%-kal kevesebb, mint a hagyományos lángosé.

4 darab, kb. 100 grammos lángoshoz 200+10 gramm (utóbbi a gyúráshoz, formázáshoz) Szafi Reform gluténmentes csökkentett szénhidrát-tartalmú lángos lisztkeverékre van szükség, továbbá 6 gramm sóra, 20 gramm citromlére, 3 db tojásra (M-es mérettel számolva), 100 gramm vízre és kókuszolajra. Ízlés szerint adhatsz még hozzá továbbá 2-3 gramm szárított fokhagymaport is. 

 

  • A kókuszolajat tedd fel forrósodni!

  • A lisztkeverék kivételével az összes többi hozzávalót keverd össze kézi habverővel! Ezután add hozzá a lisztkeveréket, és gyúrd az egészet csomómentesre!

  • Lisztezett felületen gyúrd át a tésztát, és oszd 4 egyenlő darabra, majd formázz belőlük 16-18 centiméter átmérőjű lángosokat. Ügyelj rá, hogy a széle vastagabb legyen, mint a közepe.

  • A felforrósodott olajban süsd ki egyenként a lángosokat!

  • Végül itasd le róluk a felesleges zsiradékot, majd jöhetnek a feltétek ízlés szerint!

 

A Szafi Reform gluténmentes csökkentett szénhidrát-tartalmú lángos lisztkeverék szintén változatosan felhasználható! A hozzá tartozó receptekért kattints ide!

 

Ha nyár, akkor lángos – és ez akkor is így kell, hogy legyen, ha gluténérzékeny vagy, vagy valamilyen speciális étrendet követsz! Csak a megfelelő lisztkeverékre van szükséged, és már indulhat is a lángossütés! Próbáld ki ezt a receptet (katt ide)! Ez a lángos még a hagyományost is felülmúlja, meg is kóstolhatod a Szafi Shopokban! Ha pedig nem szereted a hajdina ízét, akkor ezt a receptet ajánljuk figyelmedbe: élesztőmentes lángos! Itt a jó idő, ne hagyd ki a finom nyári falatokat!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog gluténmentes élelmiszerek