A webáruház böngészésével elfogadja, hogy cookie-kat helyezzünk el az Ön számítógépén abból a célból, hogy elemezni tudjuk, hogyan használja honlapunkat. Hogyha nem egyezik bele, hogy cookie-kat használjunk, amikor Ön ezen az oldalon böngészik, előfordulhat, hogy weboldalunk nem fog teljes körűen működni.

Milyen orvosi vizsgálatok várnak Rád, ha ki akarod deríteni, milyen élelmiszerre vagy allergiás?

Milyen orvosi vizsgálatok várnak Rád, ha ki akarod deríteni, milyen élelmiszerre vagy allergiás?

Legutóbbi bejegyzésünkben az ételallergia és az ételintolerancia közti különbségeket vizsgáltuk. Ezúttal pedig azt vesszük górcső alá, hogy hogyan lehet megállapítani, ha allergiás vagy egy élelmiszerre, vagy ha ételintoleranciád van.

Minden esetben szakorvossal kell konzultálni

Akármilyen panaszaid és tüneteid is vannak, az első lépés mindenképp az kell legyen, hogy ellátogatsz egy szakorvoshoz – lehetőség szerint egy gasztroenterológushoz. Vele fogod tudni részletesen átbeszélni, hogy milyen problémáid vannak. A konzultáció alapján fog téged továbbküldeni további vizsgálatokra, amelyek segítenek majd feltárni a gondok pontos okait.

A vizsgálatok eredményeivel pedig vissza kell majd térned hozzá, hogy átbeszéljétek a továbbiakat. Elképzelhető, hogy a problémákat megismerve átirányít egy másik szakemberhez (például belgyógyászhoz vagy dietetikushoz); elképzelhető, hogy valamilyen diétát vagy emésztésre ható gyógyszert javasol; és nincs kizárva az sem, hogy még további vizsgálatokra lesz szükség.

 

Ételallergia

Ha erős a gyanú, hogy valamilyen ételallergiád van, akkor a szakorvos feltehetően az alábbi négy vizsgálat valamelyikének elvégzését fogja kérni tőled.

 

Vérvétel

A vérvételes ételallergia-vizsgálat lényege, hogy megnézik a vérben az adott élelmiszerek ellen termelt ellenanyag szintjét. A képlet alapvetően nem bonyolult: ha magas az ellenanyag-szint, akkor feltételezhető, hogy az adott élelmiszerre allergiás vagy. Ha viszont alacsony, akkor valószínűleg valahol máshol kell keresni a problémát.

 

Alkaros bőrteszt (Prick-teszt)

Az allergia-tesztek egy másik jól ismert változata az alkaros bőrteszt, az úgynevezett Prick-teszt. Ez a bőrpróba abban áll, hogy a szervezet találkozik a kérdéses ételekkel, és erre reagál valahogyan. Ha allergiás reakciót produkál (bőrpír, kiütés, viszkető érzés), akkor jó eséllyel fennáll az ételallergia. Ha nem reagál, akkor az ételallergia esélye alacsony.

 

Terheléses vizsgálat

Ha egy kérdéses ételből nem áll rendelkezésre laboratóriumi kivonat, akkor sokszor terheléses vizsgálatot szoktak végezni. Ez egy hosszabb, több órás vizsgálat, amely során a szervezet meghatározott mennyiséget kap a kérdéses ételből, és szakemberek figyelik a reakcióját – és szükség esetén (veszélyes tünetek felbukkanásánál) szakszerűen be is avatkoznak.

 

Kihagyásos vizsgálat

A negyedik módja az ételallergia vizsgálatának, ha a kérdéses ételt teljesen kihagyjuk az étkezésből huzamosabb ideig. Ha ez idő alatt megfigyelhető a tünetek enyhülése, akkor erősödik az allergia gyanúja. Ha viszont továbbra is fennállnak a problémák, akkor jó eséllyel nem az elhagyott élelmiszer okozza őket.

 

Ételintolerancia

Ha a szakorvos úgy ítéli meg, hogy valószínűleg ételintolerancia (és nem allergia) miatt vannak problémáid, akkor olyan vizsgálatokra fog továbbküldeni, amelyek ezt igazolhatják (vagy cáfolhatják). 

 

Laktózintolerancia

A szervezet által (laktáz enzim hiányában) le nem bontott laktóz az emésztőrendszer baktériumaival találkozva gázt termel. A laktózintolerancia-vizsgálat alapja, hogy ezt a gázt kell kimutatni.

A vizsgálat úgy zajlik, hogy laktóz elfogyasztása után néhány órán keresztül kilégzési tesztet kell végezni bizonyos időközönként. A kilélegzett levegőben mérhető a gáz mennyisége.

Amennyiben a laktáz enzim megfelelő mennyiségben jelen van a bélrendszerben, akkor lebontja a laktózt, ami így fel tud szívódni, és nem találkozik a baktériumokkal. Ha viszont nincs vagy kevés a laktáz enzim, akkor a bélben lévő baktériumok fogják lebontani a laktózt, és ez gázképződéssel jár. Ezt a gáz mutatja ki a teszt, és igazolja így a laktózintoleranciát.

 

Gluténérzékenység

A gluténérzékenységről már írtunk korábban, ide kattintva elolvashatod azt a cikket!

A cöliákiás érzékenység vizsgálata először vérvizsgálattal történik. A levett vért speciális laboratóriumban vizsgálják. Emellett gyakori a Prick-teszt (bőrpróba) alkalmazása is a gluténérzékenység vizsgálatára.

Ha a vérvizsgálat vagy az alkaros bőrteszt gluténérzékenységre utalnak, akkor a szakorvos szövettani vizsgálat elvégzését is szokta kérni. A vékonybél szövettani vizsgálata mutatja meg a bélbolyhok károsodását, ami a pontos diagnózis felállításához kell.

Ha a szövettani vizsgálat is igazolja a gluténérzékenységet, akkor el kell hagyni a glutént az étkezésből. A gluténmentes diétának hála megszűnhetnek a problémák.

 

Webshopunkban számtalan gluténmentes élelmiszer közül választhatsz! Ha nálunk vásárolsz, akkor biztos lehetsz benne, hogy nem kerül glutén az étrendedbe! 

Ha tetszett a bejegyzés, kövess minket a Facebook-on is, hogy ne maradj le a többi hasznos tartalomról és az újdonságokról sem!