Barion Pixel
A webáruház böngészésével elfogadja, hogy cookie-kat helyezzünk el az Ön számítógépén abból a célból, hogy elemezni tudjuk, hogyan használja honlapunkat. Hogyha nem egyezik bele, hogy cookie-kat használjunk, amikor Ön ezen az oldalon böngészik, előfordulhat, hogy weboldalunk nem fog teljes körűen működni.

Jackfruit – a trópusok óriásgyümölcse, amely a tányéron hús helyett is megállja a helyét

Van egy gyümölcs, amely egyszerre lenyűgöző méretével és sokoldalúságával hódít. A jákafa termése, a jackfruit, a világ egyik legnagyobb fán növő gyümölcse, amely frissen édes, egzotikus ízvilágú, éretlenül pedig meglepően hasonlít a szálasra tépett húsra. Éppen ezért vált az utóbbi években a vegetáriánus és vegán konyha egyik kedvencévé, és egyre gyakrabban találkozhatunk vele olyan receptekben, amelyek korábban elképzelhetetlenek lettek volna gyümölccsel.

A magyar konyha klasszikusai között is akadnak olyan fogások, amelyekhez ez az alapanyag kiválóan illeszthető. Pörkölt, töltött káposzta, lecsó vagy töltött paprika is készíthető belőle, ráadásul úgy, hogy a hús hiányát szinte észre sem lehet venni. Mindez annak köszönhető, hogy a zölden szedett gyümölcs rostos állaga és semleges íze tökéletesen alkalmas a fűszerek és pácok felvételére.

Eredet és kulturális háttér

A jákafa termése Dél- és Délkelet-Ázsiában őshonos. Elsősorban India déli részén, Sri Lankán, a Fülöp-szigeteken és Indonézia szigetein találkozhatunk vele. Bangladesben nemzeti gyümölcsnek számít, és a helyi konyhában rendkívül változatos módon használják fel. A történelmi kereskedelmi útvonalakon keresztül eljutott a Karib-térségbe és Dél-Amerika egyes részeire is, ahol szintén hamar népszerűvé vált.

Az indiai és bangladesi háztartásokban a zöld, éretlen termést főként fűszeres curryben főzik, gyakran burgonyával vagy más zöldségekkel együtt. A magokat megfőzik, majd megszárítják vagy lisztté őrlik, így kenyérfélék, lepények és desszertek készülhetnek belőlük. A teljesen érett gyümölcs édes, lédús húsát gyümölcssalátákhoz, turmixokhoz és édességekhez használják fel.

A növény és termése

A jákafa akár 20 méter magasra is megnő, és évente száz-százötven termést is hozhat. Egy-egy gyümölcs hossza elérheti az egy métert, súlya pedig a negyven kilogrammot is. Ez teszi a világ egyik legnagyobb fán termő gyümölcsévé. A héj vastag, dudoros és zöldes színű, amely éretten sárgás árnyalatot vehet fel.

A héj alatt sárga színű gyümölcshús-rózsák sorakoznak, amelyeket ragacsos, fehéres nedv választ el egymástól. Ez a nedv erősen tapad, ezért a friss gyümölcs szeletelésekor érdemes gumikesztyűt viselni. A trópusokon a szezon több hónapon át tart: Dél-Ázsiában jellemzően tavasztól késő nyárig, a Karib-térségben pedig nyár végétől ősz végéig szüretelik.

Íz és állag

A teljesen beérett termés íze édes és egzotikus, sokak szerint a banán, az őszibarack és a mangó keverékére hasonlít, kiegészülve egyedi aromával. Az állaga puha és lédús, így remekül illik gyümölcssalátákba vagy desszertekbe.

A még éretlen példányok húsa szálas és rostos szerkezetű, íze viszont visszafogott. Ez teszi ideálissá húshelyettesítőként, mivel jól átveszi a hozzáadott fűszerek, mártások és pácok ízét. Elkészítve megtévesztően hasonlít a főtt, szálasra tépett húsra, ezért sok vegetáriánus és vegán fogás alapját adja.

VIDEÓ A JACKFRUITOS TÖLTÖTT KÁPOSZTA RECEPTRŐL, amelyet glutén-, tej-, tojás-, és szójaérzékenyek is fogyaszthatnak, valamint vegán, és vegetáriánus életmódot élők is beilleszthetnek az életmódjukba ITT!

Miért kedvelik a növényi étrendben?

A jackfruit előnye, hogy teljesen növényi eredetű, nem tartalmaz szóját vagy glutént, így azok is fogyaszthatják, akik érzékenyek ezekre az alapanyagokra. A húsmentes étrendet követők számára különösen értékes, mert a textúrája lehetővé teszi, hogy olyan ételek készüljenek belőle, amelyek élményben és állagban is hasonlítanak a húsos változatokhoz.

Magyaros fűszerezéssel készülhet belőle pörkölt vagy töltött káposzta, de nemzetközi fogásokban is gyakran találkozni vele. Curryben, raguban, tacos töltelékeként vagy hamburgerpogácsaként is megállja a helyét. Az ízvilág szinte korlátlanul alakítható: jól harmonizál paprikával, köménnyel, fokhagymával, de a gyömbér, kókusztej és koriander is remekül illik hozzá.

Tápanyag-összetétel és élettani hatások

Ez az óriásgyümölcs nemcsak a konyhában sokoldalú, hanem tápanyagprofilja is figyelemre méltó.

A- és C-vitamint is tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a bőr és a szem egészségéhez, valamint támogatják az immunrendszert. B1, B2 és B3 vitaminjai az idegrendszer működésében és az anyagcsere-folyamatokban játszanak szerepet. Ásványi anyagai között megtalálható a magnézium, a kalcium, a kálium, a vas és a cink. A kálium mennyisége 303 mg 100 grammonként, ami segíti a normál vérnyomás fenntartását.

Rosttartalma jelentős, így elősegíti az emésztést és a jóllakottságérzetet. Alacsony glikémiás indexe (11) miatt a vércukorszintre figyelők is beilleszthetik étrendjükbe. Zsírmentes, ezért zsírszegény diétában is jól használható.

Hagyományos felhasználás a világ konyháiban

Az indiai konyhában a zöld, éretlen termést fűszeres szószokban főzik, gyakran paradicsommal, hagymával és burgonyával. A magokból készített lisztet kenyér- és lepényfélékhez, valamint édességekhez használják.

Bangladesben a jackfruit a mindennapok része. Éretlen állapotban zöldséges ragukban és egytálételekben, éretten pedig friss gyümölcsként vagy édes fogásokban fogyasztják.

Délkelet-Ázsiában kókusztejes, gyömbéres szószban párolják, rizses ételekbe főzik, vagy levesekben tálalják. A Fülöp-szigeteken az érett gyümölcshúst cukros kókusztejben főzik, és desszertként kínálják.

Nyugati országokban a húsmentes street food egyik kedvence lett. A barbecue szósszal ízesített, szálasra tépett jackfruit szendvicsek és burgerek töltelékeként egyre több étteremben kapható.

 

Felhasználási lehetőségek a mindennapokban

A konzerv formában kapható jackfruit gyors és kényelmes megoldás, mivel már megtisztított, feldarabolt állapotban kerül a csomagolásba. Ez ideális alap például pörkölthöz, curryhez vagy ragukhoz.

Frissen a szeletelés időigényesebb, de az íze és az állaga kárpótol. Az érett gyümölcshús turmixokban, gyümölcssalátákban és süteményekben használható. A zöld példányok főzve vagy párolva kerülnek az asztalra, fűszeres mártásokkal vagy zöldséges köretekkel.

Miért érdemes kipróbálni?

A jackfruit egyszerre különleges alapanyag és értékes tápanyagforrás. Húshelyettesítőként kiemelkedő, mivel a textúrája szinte teljesen megegyezik a főtt húséval, ugyanakkor teljesen növényi eredetű és sokféle étrendbe illeszthető. Azok számára, akik szeretnének több növényi fogást beiktatni, ideális választás lehet.

Ez a trópusi óriásgyümölcs méreteivel lenyűgöz, ízében pedig meglep. Legyen szó hagyományos magyar konyháról vagy egzotikus világételekről, mindenhol megállja a helyét, és a konyhában való kísérletezéshez is remek alapot nyújt.

HÚSIMÁDÓ ISMERŐSEIDNEK KÉSZÍTS JACKFRUITBÓL ÉDES-SAVANYÚ „CSIRKÉT”, ÍGY!

Tartalomhoz tartozó címkék: blog