A webáruház böngészésével elfogadja, hogy cookie-kat helyezzünk el az Ön számítógépén abból a célból, hogy elemezni tudjuk, hogyan használja honlapunkat. Hogyha nem egyezik bele, hogy cookie-kat használjunk, amikor Ön ezen az oldalon böngészik, előfordulhat, hogy weboldalunk nem fog teljes körűen működni.
Termékek Menü
Hungarian hu

Gluténmentes alapanyagok

Gluténmentes alapanyagok Ha gluténmentes étrendet kell tartanunk, alapvető fontosságú, hogy ismerjük, mely alapanyagokat használhatjuk föl az ételeink elkészítéséhez.

A cöliákiásoknak szigorú, gluténmentes étrendet kell követniük, ami azt jelenti, hogy az élelmiszerekben és az ételkészítés során fellépő keresztszennyeződésekre is figyelmet kell fordítaniuk. Nem elegendő tehát, ha cöliákiásként elkerüljük a búza, rozs, árpa, illetve nem garantáltan gluténmentes zab fogyasztását, minden esetben tájékozódnunk érdemes, hogy az adott étel vagy élelmiszer szennyeződés révén tartalmazhat-e, akár igen kis mennyiségű glutént is.

Amennyiben a gluténmentes alapanyagokról, élelmiszerekről beszélünk, fontos, hogy mindig figyelmesen olvassuk el a termék csomagolásán található információkat. A gyártók kötelesek az összetevői listán belül jól láthatóan kiemelni azokat a nyersanyagokat, amelyek allergének, így köztük a gluténtartalmúakat is. Amennyiben az összetevők között nem találunk gluténtartalmút, még nem biztos, hogy megnyugodhatunk. A gyártók önkéntesen nyilatkozhatnak arról, hogy a termék a feldolgozás, gyártás során szennyeződhet-e valamilyen allergén tulajdonságú anyaggal, pl.: gluténnal. Ilyen esetre tipikus példa egy olyan csokoládé, amely ugyan összetevői között nem tartalmaz gluténtartalmú anyagot, viszont az üzemben, ahol gyártják, kekszes vagy ostyás termékek is készülnek, így a gyártósoron szennyeződhet az összes itt készített termék a gluténtartalmú összetevőkkel. Sajnos ez esetben cöliákiások számára nem biztonságos a termék elfogyasztása. 

A hétköznapokban fogyasztott alapanyagok közül a gluténérzékenyek számára alapvetően biztonságosnak mondhatóak a zöldség és gyümölcsfélék, a friss, tőkehúsok, a tojás, a zsiradékok, a friss tej, teljesen natúr joghurt és kefir, a sajtok, olajos magvak, hüvelyesek, illetve az olyan, eredendően gluténmentes gabonafélék és álgabonák, mint például a rizs, köles, hajdina, cirok, quinoa. A feldolgozott élelmiszerek nagy részénél fennállhat a keresztszennyeződés veszélye. Például a csökkentett zsírtartalmú joghurtok esetében gyakran használnak az állag biztosítására keményítőt vagy annak származékát, a sütőpor is szennyeződhet gluténnal, és akár egyes húskészítmények is, de az italporok, pudingporok, fagylaltok is a rizikós élelmiszerek közé tartoznak.

Az élelmiszerek csomagolásán találkozhatunk a garantáltan gluténmentes jelölés több változatával, általában ez az áthúzott búzakalász. Ezt a jelölést jogszabályi előírás szerint a gyártók csak akkor használhatják, ha termékükben a glutén garantáltan a 20 ppm (azaz 20 mg/kg) mennyiség alatt található meg. Ebben az esetben a termék biztonságosan fogyasztható cöliákiások számára. Amennyiben Ön gluténérzékenységben szenved, keresse a garantáltan gluténmentes jelzéssel ellátott alapanyagokat, élelmiszereket!

A gluténmentes étrend megvalósításban nagy segítséget nyújthat webáruházunk gluténmentes alapanyagainak kínálata. Kínálatunkban a gluténmentes alapanyagok széles választékát megtalálhatja: pudingporok, fűszerkeverékek, lisztek és lisztkeverékek (kiváló minőségű süteményeket, tésztákat lehet belőlük készíteni), valamint késztermékeket, gluténmentes édes- és sós rágcsálnivalók, desszertek is.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog